SON DAKİKA
Hava Durumu

Samanlı ormanlarına RES projesine tepki

Kocaeli'nin Gölcük ile Bursa'nın İznik ilçeleri sınırlarında kalan ve doğal güzelliği ile insanı büyüleyen Samanlı Dağları'nın ortasına kurulmak istenen Rüzgar Enerji Santrali(RES) Projesi tepkileri beraberinde getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 05.03.2018 14:36
Haber Güncellenme Tarihi: 05.03.2018 14:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Samanlı ormanlarına RES projesine tepki

Doğal güzelliği ile insanı büyüleyen Samanlı Dağları'nın tam ortasına kurulması için çalışmaları devam eden Rüzgar Enerji Santrali(RES) Projesi yörede yaşayanlar ve çevreci örgütlerin tepkisini beraberinde getirdi.

Kocaeli'nin Gölcük ile Bursa'nın İznik ilçeleri sınırlarında kalan alanda kurulmak istenen RES projesinin iptali için yoğun bir kampanya başlatıldı. Yörede yaşayanlar ve çevreci örgütler doğayı tahrip edecek olan projeye karşı Yuva Enerji'nin bağlı olduğu Güriş Holding'in sahiplerine sosyal medya üzerinden ve email yoluyla seslerini duyuruyor.

"Sayın Güriş Holding bağlı şirketleri, Sayın Yamantürk ailesi;" hitabıyla başlayan mektup şöyle;

"Yuva Enerji adında bir şirket yapılanmanız ile Kocaeli-Gölcük, Bursa-İznik kırsalında, Samanlı dağları orta kısmında bir RES projesi yapmak istediğinizi biliyoruz. Eksik, yanlı ve yanlış yapılmış bir ÇED raporu ile projenizi geçirmek istiyorsunuz. Raporunuzun yanlışlıklarını bölgede yaşadığımızdan dolayı çok iyi biliyoruz.

Yuvacık RES olarak kurmayı düşündüğünüz santralin alanı Marmara Bölgesinin belki de son doğal orman alanıdır. Öte yandan Batum ve Doğu Karadeniz göçmeni halkın yüz küsur yıllık doğal yaşam alanıdır. Kadim kültürlerin ve kadim tarımsal üretim havzasının halen aktif devam ettiği bir coğrafyadır.

Öte yandan bölge, türlü mahlûkatın özgürce yaşadığı bir alandır. Çok önemli bir kuş göç yoludur. Bu müthiş ahengin bozulmasını vicdanı olan hiç kimse istemez. Tahrip edilmesinden vicdanı olan her bireyin içinin sızlayacağı bir alana sizler başlangıç olarak 53 RES türbini koymayı düşünüyorsunuz. Buna vicdanınız nasıl izin veriyor?

Enerjiye, özellikle de yenilenebilir enerjiye karşı değiliz elbette; ancak 'Ülkemizin enerjiye ihtiyacı var' ya da 'Ülkemizi enerjide dışa bağımlılıktan kurtaralım' gibi idealist görünümlü söylemlere dayanarak, cüzi miktarda enerji için ülkenin en güzel tepelerinin RES'lerle, en güzel derelerinin HES'lerle doldurulmasını anlayamıyoruz.Ülkemize enerji gerekli de doğa gerekli değil mi? Doğayı bitirirsek, onu ithal etme şansımız var mı?

İdris Yamantürk'e, Sayın Yamantürk ailesine seslenmek istiyoruz; sizler Pokut yaylanıza bu RES santrallerini kurmak ister miydiniz? Yeterli rüzgâr olsa Ortan köyüne RES kurar mıydınız? Hazindak yaylasında, Samistal yaylasında RES lisansı verilmesini ister misiniz?

Sizlerden isteğimiz, acilen yapılmak istenen Yuvacık RES projesinden vazgeçmeniz. Marmara'nın son doğal ormanlarının korunması, komşumuz ayı, vaşak, karaca ve nice masum hayvan için, göçmen komşularımız için, en masumumuz kayın ağaçları için önce bütün hukuki yolları, ardından her türlü yasal protestoyu projenin yapılmaması için kullanacağız. Hukuk ile başaramaz isek, bu dünya ve öteki dünyada her alanda karşınıza çıkacağız. Doğaya yaptığınız eziyeti her yerde anlatacağız. Tüm bu canlılar beddualarını eksik etmeyecekleri gibi biz bölgede yaşayan bireyler, bölge sevdalıları, doğa savunucuları olarak ahımız ile karşınızda olacağız.

Vicdanınız var ise birkaç saat dahi bulunmadığınız bu doğa harikası alandan lütfen elinizi çekin. Yatırım planından ve RES projesinden vazgeçin.

Yanlıştan dönmeniz umuduyla..."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.